måndag 1 mars 2010

Fritidsgården Liljeholmsgallerian


I de få undersökningarna som finns gjorda om storstadsmänniskornas fritid, är det vanligaste svaret på frågan; ”Vad gör ni på er fritid?” Antingen ; ”Å just ingenting”, eller ”Sitter hemma och läser litet i tidningen.” Är de vuxnas bundenhet vid hemmet önskad, eller beror den på brist på möjligheter? Konkret uttryckt: I vilken omfattning finns det behov av fritidslokaler för vuxna?1


För Abit Dundar, fp, Liljeholmen- Hägerstens kommundelsordförande, borde svaret vara enkelt; ”Det finns inget behov alls.”


Svaret ger sig självt med tanke på den politik som förs i området han styr över. De senaste åren har flera sociala mötesplatser i området stängts, kulturhuset Macken jämnades med marken för nya bostäder, Aspuddens öppna förskola har stängts och Aspuddens kulturklassade badhus rivits.


Nu finns det planer på att riva Midsommarkransens brandstation, på marken planeras det för bostäder. Om brandstationen rivs kommer ännu en social mötesplats både för barn och vuxna att försvinna i området eftersom brandstationens gymnastiksal är en populär och billig plats att idrotta i.


I en strukturplan över biblioteken i Hägersten som presenterats för de biblioteksanställda finns det planer på att stänga biblioteken i Aspudden och Gröndal och istället öppna ett stort centralt bibliotek i Liljeholmen. Om och när detta sker är dock ännu inte bestämt, men planerna går i linje med alliansens förkärlek av att offentlig verksamhet ska bedrivas i stordriftsformat.


Som Hägerstensbo gäller det att vara redo för shopping med kaffelattemuggen i handen under Liljeholmstorgets öppetider eftersom det uppenbarligen är lokalen vi ska tillbringa våran fritid i.


1 Byggmästeren nr 15, 1949


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar